Gebruikt u de juiste tape?

U heeft het vast al wel eens gezien of zelf meegemaakt: tape die ongewenste lijmresten nalaat, rollen die vervormd zijn, tape die amper nog af te rollen is of die helemaal niet meer kleeft.

Slechte tape, denkt u dan. De meeste klachten zijn echter toe te wijzen aan een verkeerd gebruik en een verkeerde bewaring van de tape. We zetten de meest voorkomende fouten op een rijtje.

De tape die u gebruikt is niet geschikt voor die toepassing

De keuze voor de meest geschikte tape is afhankelijk van de aard van de activiteiten in uw onderneming.

Indien u kleefband gebruikt om dozen te sluiten, hangt de keuze voor de juiste verpakkingstape af van de wijze waarop u uw goederen wil transporteren, de kwaliteit van de kartonnen dozen, de tijd van opslag, de temperatuur en de levensduur van uw verpakking.  Verpakkingstape die loskomt tijdens transport kan leiden tot goederenverlies, schade aan uw producten en klachten. In dat geval was de tape die u gebruikte te 'licht' voor uw zware dozen.

Wanneer u tape gebruikt in uw productieproces, kan een ongeschikte tape uw productieproces vertragen en uw goederen beschadigen, wat extra kosten met zich meebrengt. 

Het is dus erg belangrijk om de technische eigenschappen van de tape na te gaan, alvorens die toe te passen in nieuwe projecten in uw onderneming.

Niet voldoende aandrukken

De meeste kleefbanden zijn ‘pressure sensitive’. Dit betekent dat de kleefkracht pas actief wordt als de tape goed wordt aangedrukt.  Zeker bij machinale toepassingen dient men ervoor te zorgen dat de aandrukrollen goed onderhouden worden.

Een kleefband die niet voldoende wordt aangedrukt zal na een tijdje loskomen.

Bewaren van de tape

Kleefband dient op een donkere en droge plaats bewaard te worden, op kamertemperatuur, weg van vocht en van UV-licht. U bewaart de tape best in de doos waarin u ze heeft ontvangen, daar staat namelijk het lotnummer op. De rollen moeten rusten op de rand van de tape (dus met de kokers rechtop), tenzij anders aangeduid op de verpakking.  Linerpapier (dit is het materiaal dat soms tussen de rollen verpakt zit) mag niet verwijderd worden, dit papier zorgt ervoor dat de rollen niet aan elkaar gaan kleven.

Tape heeft geen oneindig lange bewaartermijn. Doorgaans wordt aangeraden de bewaartermijn van 1 jaar niet te overschrijden.  Het lotnummer op de verpakking vermeldt meestal de productiedatum. Hoeveelheidskorting is fijn, maar bij de aankoop van tape let u er best op dat u de bestelhoeveelheid beperkt tot maximum het jaarverbruik.

Temperatuur bij het aanbrengen van de tape

Net zoals u tape moet bewaren op kamertemperatuur wordt ook aangeraden de tape aan te brengen op kamertemperatuur. Bij een te lage temperatuur wordt de lijmmassa niet actief. Een te hoge temperatuur doet de lijmmassa smelten waardoor de lijmlaag dunner wordt en de kleefkracht vermindert.

Er bestaan specifieke tapes die bestand zijn tegen extreme temperaturen, bijvoorbeeld  kleefband voor diepvriestoepassingen en hittebestendige tape. Als u daar nood aan heeft, geeft u dan best door bij uw bestelling.

Onvoldoende onderhoud van de machine

Wanneer u automatisch tape aanbrengt, is het belangrijk uw dispenser of dozensluiter goed te onderhouden. Ook hier geldt dat de messen, veren en aandrukrollen regelmatig vervangen dienen te worden. Verwijder regelmatig de lijmresten van de kleefkoppen van uw machine. Zo verlengt u de levensduur van uw machine, wordt uw kartonnen doos mooi gesloten en heeft u geen onverwachte stilstanden door slijtage.
Onze eigen technische dienst komt graag ter plaatse.

Tapekop versleten